HTML

Egy gyilkosság története

Üdvözöllek a legújabb blogomon …. Amit azért indítottam, mert szeretnélek bevonni Téged, és minden kedves érdeklődőt egy nyomozásba…. Véletlenül akadtam rá az alábbi sztorira egy fórumon, és nagyon megragadott, felkeltette az érdeklődésemet. Egy 19. századi angliai gyilkosságról szól, melynek magyarországi vonatkozásai is vannak.

Friss topikok

  • tiboru: Az elmúlt fél évben nem történt semmi az ügyben? (2007.12.26. 18:47) A kezdet
  • Zsoller: Há, épp az előbb kérdezte valaki, hogy miért kezdett festeni ez a Talbot figura, itt a válasz Lust... (2007.06.20. 12:12) A magyar szál

Linkblog

Archívum

A magyar szál

2007.06.19. 14:57 blogger85

Sziasztok több napos nyomozás után beszámolnék nektek, hogy eddig mit sikerült kiderítenem.
Nagyon sok fórumot látogattam meg a napokban, hogy olyan embereket keressek akik tudnak valamit az ügyről, sokan érdekesnek találták a témát, és biztosítottak, hogy megpróbálnak segíteni nekem. Tegnap este aztán rám mosolygott a szerencse, mivel a wikipédián találtam egy kis cikket a témában és egy képet amin vélhetően a Chalsea csillaga nevű bélyeget láthatjuk, ezenkívül egy ismerősöm jelezte, hogy volt a témában egy beszélgetés amit az infó rádión hallott, megpróbálom megszerezni a felvételt, és felrakni ide, hogy ezzel is segítsem a keresgélést.
 És itt az ígért cikk amit találtam, ez bizonyítja a magyar vonatkozását a történetnek.

„Magyar tudós vitte sírba a Star of Chelsea titkát?

Cseresnyés Lajos amatőr bélyeggyűjtő (1912-1993) szakmatársai szerint egész életét a Star of Chelsea történetének és felkutatásának szentelte. Az angolul remekül beszélő, eredetileg mérnök végzettségű bélyeggyűjtő, aki „civilben” a 60-as évektől kezdve egy állami vállalat külkereskedelmi előadójaként tevékenykedett, folyamatos kapcsolatot tartott fenn angol bélyegkutatókkal és művészettörténészekkel, és többször járt Angliában, hogy Talbot műveit tanulmányozza, és felkutassa a „Star of Chelsea” lehetséges búvóhelyeit.  
Bélyeggyűjtő társai szerint a Cseresnyés Lajos által felhalmozott szakirodalom és jegyzetanyag könnyen közelebb vihet a felbecsülhetetlen eszmei értékű kincs történetének feltárásához. A Cseresnyés-hagyaték jelenleg a kutató özvegyének zuglói lakásában található, ám az özvegy megromlott egészségi állapota miatt egyelőre feldolgozatlan. Értesüléseink szerint az idős hölgy nem tart kapcsolatot honi szakemberekkel, és még férje kedvenc tanítványát sem engedi a hagyaték közelébe. Ennek oka állítólag abban keresendő, hogy az 1993-ban elhunyt mérnök egykori barátai közül többen maguknak követelik a jogot Cseresnyés Lajos kutatásainak folytatására, illetőleg hogy az özvegy szerint férje halálát követően, az egykori bélyeggyűjtőtársak lakásban tett látogatása után több fontos dokumentum eltűnt a hagyatékból. Munkatársunk erre vonatkozó kérdését követően a ma „Bélyeggyűjtők Cseresnyés Lajos Köre” néven működő egyesület – neve elhallgatását kérő – képviselője az özvegy fenti állítását határozottan visszautasította.”


Itt pedig vélhetően Chelsea Csillagát láthatjátok.










Remélem hamarosan többet is megtudok az ügyben és akkor még több információval szolgálhatok nektek. További jó keresgélést kívánok mindenkinek.

Második bejegyzés vége.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomozas.blog.hu/api/trackback/id/tr49101753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusti 2007.06.19. 15:53:11

Hello! Én ezt találtam a béyleggel kapcsolatba.
Az egyetlen postatiszta, kézzel rajzolt bélyeg

A „Talbot-bélyeg” különlegessége, hogy az a korabeli bélyegekhez való minden hasonlósága ellenére bizonyíthatóan szabadkézzel készült, akinek pedig létét köszönheti, az Horace A. Talbot (1876-1903) angol grafikusművész. Keletkezésének nem mindennapi története szakmai körökben jól ismert: a kisfiú korában, az első angol-búr háború (1880-1884) idején Horace a dél-afrikai fronton szolgáló édesapjának szeretett volna levelet írni, ám mivel kevéske zsebpénzén bélyeget venni nem tudott, inkább üres bélyegpapírt vásárolt olcsóbban a helyi postamestertől (erről a bélyeg egyik sarkában található vízjel-nyom árulkodik). A kisfiú otthon a korabeli bélyegekhez kísértetiesen hasonló hamisítványt gyártott, és a kis papírra lakhelyének, az akkoriban szegény polgári negyednek számító (ma azonban elegáns bevásárlóutcáiról és futballcsapatáról híres) Chelsea Temze-parti látványát festette rá. Az alkonyi Temze fölött fénylő esthajnalcsillag, amely után a bélyeg később a nevét is kapta, végül rá is került a borítékra, és ami még furcsább: el is jutott a címzetthez, a birodalmi hadiflottánál kapitányi rangban szolgáló Arthur Talbothoz. Itt kezdődik a Star of Chelsea legendája, ugyanis – bármennyire hihetetlen – a bélyeg többször is bejárta az utat London és Dél-Afrika nyugati partjai között, ahol az édesapa és több ezer brit katona állomásozott. Apa és fia levelezésének megmaradt darabjaiból – a levelek jelenleg egy essex-i magángyűjteményben találhatóak – a bélyeg útja jól nyomon követhető, hogy azonban a bélyeget hogy tudták mindketten többször felhasználni, és az miképpen maradhatott postatiszta, mindmáig rejtély (igaz, a „Talbot-szakértők” szerint a bélyeg felső peremén található, 2 mm mély bevágás egy egykori bélyegző nyomának utólagos eltávolítására utalhat).

blogger85 · http://nyomozas.blog.hu/ 2007.06.19. 15:59:58

Köszönöm szépen, nagyon érdekes amit találtál. Úgy tűnik kezdenek az apró részletek egy egésszé összeállni.

Zsoller 2007.06.20. 12:12:42

Há, épp az előbb kérdezte valaki, hogy miért kezdett festeni ez a Talbot figura, itt a válasz Lustinál.
süti beállítások módosítása