HTML

Egy gyilkosság története

Üdvözöllek a legújabb blogomon …. Amit azért indítottam, mert szeretnélek bevonni Téged, és minden kedves érdeklődőt egy nyomozásba…. Véletlenül akadtam rá az alábbi sztorira egy fórumon, és nagyon megragadott, felkeltette az érdeklődésemet. Egy 19. századi angliai gyilkosságról szól, melynek magyarországi vonatkozásai is vannak.

Friss topikok

  • tiboru: Az elmúlt fél évben nem történt semmi az ügyben? (2007.12.26. 18:47) A kezdet
  • Zsoller: Há, épp az előbb kérdezte valaki, hogy miért kezdett festeni ez a Talbot figura, itt a válasz Lust... (2007.06.20. 12:12) A magyar szál

Linkblog

Archívum

A kezdet

2007.06.15. 20:50 blogger85

Helló Kedves Látogató!!!

Üdvözöllek a legújabb blogomon …. Amit azért indítottam, mert szeretnélek bevonni Téged, és minden kedves érdeklődőt egy nyomozásba…. Véletlenül akadtam rá az alábbi sztorira egy fórumon, és nagyon megragadott, felkeltette az érdeklődésemet. Egy 19. századi angliai gyilkosságról szól, melynek magyarországi vonatkozásai is vannak.

A lényeg, idézem:

„1906-ban Elisabeth H.-Wallace, a híres grafikus Horace A. Talbot özvegye hozzáment egy idősebb kereskedőhöz, amellyel a korábbi szegénységéből jobb anyagi körülmények közé került, ám házassága hamar tragédiába torkollt. A család ismerősei és rokonok egybehangzó állítása szerint a nő és akkori férje között gyakran tört ki szóváltás a hagyaték miatt. Szakértők szerint egy a művész által kézzel rajzolt bélyegért és a feleség tulajdonában lévő egy-két grafikáért a család már akkor is több tízezer fontot kaphatott volna, amelyre Elisabeth férjének egy új vállalkozás megalapításához volt szüksége. Végül, 1907. november 14-én este önvédelemből Elisabeth megölte a férjét, majd nem sokkal utána feladta magát a rendőrségen. Zavaros tanúvallomásában szó esik egy „Chelsea csillaga” nevezetű bélyegről is, ám hogy a férje valóban ezt a „Chelsea csillagát” akarta-e elvenni Elisabeth-től, mielőtt az egy nehéz tárggyal kétszer is fejbe vágta, máig nem tudjuk. A Chelsea csillaga nem került elô. A bélyeget a legenda szerint Elisabeth - éppen postán adta fel, hogy így helyezze azt biztonságba, ám hogy borítékban vagy a borítékon, illetve hogy kinek és hová, ez talán örökké a kis papírdarab titka maradt. A Scotland Yard, a megszállott bélyeggyűjtők és művészettörténészek, valamint a megszámlálhatatlan kalandor hetekig, sőt hónapokig kereste eltökélten a bélyeget, ám a hír végül lekerült az újságok címoldaláról, és bekerülta szakma, illetve az angol rendőrség megoldatlan rejtélyei közé.”

És, hogy miért keltette fel az érdeklődésem, és hogy hol a magyar vonatkozása a történetnek?

Nos, a fent említett bélyeg állítólag az elmúlt hónapokban egy londoni aukció során újra napvilágra került, mely akkora szenzációnak számít a szigetországban, hogy újra felcsapták az akták fedelét, hogy a végére járjanak a furcsa történetnek. A hollywoodi filmbe illő történetben azonban kulcsfontosságú szerepet játszik egy 2 éve elhunyt bélyegszakértő Cseresnyés Lajos is…… És itt akadtam el! Gyűjtöm az információkat, és keresem az illető rokonait, ismerőseit, munkatársait.

Kérlek, ha érdekel a sztori, kapcsolódj be! Keressünk együtt! Én igyekszem naponta frissíteni a blogot, és bármi információval rendelkezem, egyből írom…….

Ha neked van infód, kérlek, üzenj vagy kommentelj! Hátha mi segíthetünk felgöngyölíteni az ügyet.
Első bejegyzés vége 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomozas.blog.hu/api/trackback/id/tr8999439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirr murr 2007.06.19. 13:32:18

Na ez 1 érdekes történet, utána is kerestem neten és ezt találtam róla wikipédián, ha valakit érdekel még plussz infó esetleg: en.wikipedia.org/wiki/Star_of_chelsea

muki 2007.06.19. 15:43:11

Én találtam pár sort a bélyeg keletkezéséről:

"Keletkezésének nem mindennapi története szakmai körökben jól ismert: a kisfiú korában, az első angol-búr háború (1880-1884) idején Horace a dél-afrikai fronton szolgáló édesapjának szeretett volna levelet írni, ám mivel kevéske zsebpénzén bélyeget venni nem tudott, inkább üres bélyegpapírt vásárolt olcsóbban a helyi postamestertől (erről a bélyeg egyik sarkában található vízjel-nyom árulkodik). A kisfiú otthon a korabeli bélyegekhez kísértetiesen hasonló hamisítványt gyártott, és a kis papírra lakhelyének, az akkoriban szegény polgári negyednek számító (ma azonban elegáns bevásárlóutcáiról és futballcsapatáról híres) Chelsea Temze-parti látványát festette rá. Az alkonyi Temze fölött fénylő esthajnalcsillag, amely után a bélyeg később a nevét is kapta, végül rá is került a borítékra, és ami még furcsább: el is jutott a címzetthez, a birodalmi hadiflottánál kapitányi rangban szolgáló Arthur Talbothoz. Itt kezdődik a Star of Chelsea legendája, ugyanis – bármennyire hihetetlen – a bélyeg többször is bejárta az utat London és Dél-Afrika nyugati partjai között, ahol az édesapa és több ezer brit katona állomásozott."

Magáról az alkotóról egyenlőre a neten semmit :( ...
De ma úgyis beugrok a könyvtárba, hátha ott lesz valami ....

blogger85 · http://nyomozas.blog.hu/ 2007.06.19. 16:02:24

muki 2007.06.19. 15:43:11

Az nagyon jó lenne köszönöm, minden segítség jól jön. Én meg addig megnézem mit találok az első angol-búr háborúról, hátha van ott valami hasznos a számunkra.

Lusti 2007.06.20. 09:51:25

Hello mindenkinek!
Még találtam egy kis érdekességek a témával kapcsolatban, kiderült, hogy egy gyilkossággal is kapcsolatban van.
Egy gyilkosság máig tisztázatlan részletei

Horace A. Talbot (akinek leghíresebb tusrajzai a folyami, illetve tengerjáró hajók életét, tengerparti és londoni piacok hangulatát keltik életre) későbbi élete igazi, romantikus regénybe illő művészsors. Folyamatos szegénységben, rossz higiéniai körülmények között élve munkáit kénytelen volt fillérekért elosztogatni, és alig múlt huszonhat éves, amikor a nélkülözéseknek köszönhetően tuberkulózisban elhunyt. A ma több ezer fontot érő, és sok angliai magán- és nyilvános gyűjteményben fellelhető grafikákból az özvegynek, Elisabeth Heather-Wallace-nek szinte semmi nem maradt, igaz, a Chelsea csillagát Elisabeth mindvégig legkedvesebb emlékeként őrizgette. Talbot műveinek a grafikus halála utáni értéknövekedésével, valamint a bélyeg különleges történetének köszönhetően a „Star of Chelsea” hamar szóbeszéd tárgya lett mind a korabeli művészettörténészek, mind pedig a bélyeggyűjtők körében, ám Elisabeth – súlyos szegénységének dacára – minden vételi szándékot elutasított.
1906-ban – vélhetően a szegénység elől menekülve – Elisabeth H.-Wallace hozzáment egy idősebb kereskedőhöz, amellyel ugyan jobb anyagi körülmények közé került, ám házassága hamar tragédiába torkollt. A család ismerősei és rokonok egybehangzó állítása szerint a nő és akkori férje között gyakran tört ki szóváltás, amelynek nem egyszer volt témája a Talbot-hagyaték megmaradt részének (és így a „Star of Chelsea”-nek) pénzzé tétele. Szakértők szerint a bélyegért és a feleség tulajdonában lévő egy-két grafikáért a család már akkor is több tízezer fontot kaphatott volna, amelyre Elisabeth férjének egy új vállalkozás megalapításához volt szüksége. Végül, 1907. november 14-én este – a bizonyítékok alapján – önvédelemből Elisabeth megölte a férjét, majd nem sokkal utána feladta magát a rendőrségen. Zavaros tanúvallomásában szó esik a Chelsea csillagáról is, ám hogy a férje valóban a Talbot-bélyeget akarta-e elvenni Elisabeth-től, mielőtt az egy nehéz tárggyal kétszer is fejbe vágta, máig nem tudjuk.
Mindenesetre a bélyeg ekkor volt utoljára bizonyíthatóan a grafikus egykori szerelmének tulajdonában, ugyanis sem annak letartóztatása után, sem később a Chelsea csillaga nem került már elő, ahogy nem került elő a már említett nehéz tárgy sem, amellyel a nő a gyilkosságot elkövette. A bélyeget a legenda szerint Elisabeth - utolsó szabad perceiben - éppen postán adta fel (!), hogy így helyezze azt biztonsába, ám hogy borítékban vagy a borítékon, illetve hogy kinek és hová, ez talán örökké a kis papírdarab titka maradt.
Hogy mi lett a gyilkos eszközzel, amely állítólag egy 10-12 cm nagyságú, viszonylag súlyos tárgy volt, szintén mindmáig kiderítetlen.
A Scotland Yard, a megszállott bélyeggyűjtők és művészettörténészek, valamint a megszámlálhatatlan kalandor hetekig, sőt hónapokig kereste eltökélten a Talbot-bélyeget, ám a hír végül lekerült az újságok címoldaláról, és bekerülta szakma, illetve az angol rendőrség megoldatlan rejtélyei közé. A bélyegről készült korabeli fotográfiák alapján egyre-másra készültek a reprodukciók és elemzések, Talbot levelezésének és naplójának köszönhetően pedig a „Chelsea csillagának” szakirodalma is sokat bővült a következő évtizedekben.
Elisabeth Heather-Wallace 1908. március 30-án hunyt el a brightoni börtönben.

Franklin 2007.06.20. 11:49:35

Hello!
Talbot miért kezdett bélyeget festeni, unatkozott? :-)

franklin 2007.06.20. 11:52:10

Hello! Talbot miért kezdett el bélyeget festeni, unatkozott? :-)

Zsoller 2007.06.20. 12:09:43

Nem hiszem, hogy ez lett volna a háttérben :P
Amúgy jó a blogod Blogger :)

livke 2007.06.20. 12:13:59

Hmm Érdekess egy foglalottáság lehet az tutta... csak én beletudnék őszülni...:)

mamus 2007.06.20. 14:08:42

összefügg egy gyilkossággal is, ezért nem hiszem, hogy olyan unlamas lenne, és a bélyeg is elég jól néz ki a wikipédián néztem.

Skateout 2007.06.20. 15:17:23

Hali mindenkinek!
Tetszik a sztori is meg a bélyeg is de ugye nem gondolják itt egyesek komolyan hogy majd ők megoldják ezt a rejtélyt maguk, mikor a rendőrségtől kezdve a kincsvadászokig mindenki ezt keresi? De mindegy sok sikert.
Peace

blogger85 · http://nyomozas.blog.hu/ 2007.06.20. 15:32:38

Skateout 2007.06.20. 15:17:23

Szia, üdv a blogon:). Én személy szerint komolyan nekiálltam a sztorinak, persze nem azt jelenti, hogy elrugaszkodnék a földtől és azt hinném, hogy most majd én mindent megoldok amit mások eddig nem tudtak. Viszont ha egy kicsit is részesei lehetünk egy ilyen ügynek, esetleg olyan dolgokat is észre veszünk amit mások nem, akkor már megérte. És addig is jót szórakozunk:)

Gyros 2007.06.20. 16:27:45

Hello mindenkinek!
Látom, hogy jól elszórakoztok, de még nem kaptam meg a bélyeget, amiről szó van, ez hogy lehet? Valaki nem akarja feltenni?
Köszike!

Grommit 2007.06.20. 16:39:54

Fent van már a bélyeg, az új bejegyzésben nézheted meg.

Galamb 2007.06.20. 16:57:11

Hello!
Úgy hallottam, hogy egy gyilkossággal is kapcsolatban van a bélyeg ti erről mit tudtok?

PAcsi 2007.06.21. 15:36:43

Hmm és egyébb konkrétumok nincsenek??? Mert olyan nehéz találni vmit is itt a neten....természetesen ezzel kapcsolatban

Szasza 2007.06.25. 21:49:43

Nem azért festett, mert unatkozott, hanem mert az édesapja éppen egy háborúban volt, és nem volt elég pénze bélyegre, igy csak egy üres bélyeget tudott venni és ő maga készítette el a bélyeget. Egyébként a bélyeg annyira jól sikerült hogy "postatiszta" lett, sőtt többször is fel tudták használni a levelezésük során. Egyébként ez a történet szerepelt a Múzeumok Éjszakáján :) Én mindent tudok róla, mert ott dolgoztam...

Szasza 2007.06.27. 10:48:40

A gyilkos tárgy pedig egy levélnehezék volt, ami egy postaládát formázott. Ez később Cseresnyés Lajos özvegyéhez került, egyébként egy bolhapiacon jutott hozzá.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2007.12.26. 18:47:22

Az elmúlt fél évben nem történt semmi az ügyben?
süti beállítások módosítása